Pinsa
Hoeveelheid: 3 pinsa's
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 200 gram bloem type 00
- 75 gram rijstebloem (plus een beetje extra)
- 2-3 gram gedroogde gist
- 200 ml koud water
- ½ theelepel zout
- 5 gram olijfolie
HANDIG OM TE HEBBEN:
- Pizzasteen
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
Het deeg maken
- Doe alle ingrediënten behalve het zout in een keukenmachine met deeghaak.
- Meng op de laagste stand van de keukenmachine 5 minuten door elkaar tot het een deeg wordt. Voeg tijdens het mengen het zout toe.
- Zet de keukenmachine op de middelste stand en kneed het deeg nog 10 minuten door.
- Vet een kom in met olijfolie en leg hier de bol deeg in, dek af met huishoudfolie en een theedoek en zet voor minimaal 24 uur in de koelkast, langer mag ook. Pinsadeeg wordt soms wel tot
- 72 uur in de koelkast gelaten om te rijzen.
- Verdeel daarna het deeg in 3 gelijke stukken en rol hier bollen van.
- Dek af met huishoudfolie en een theedoek en laat weer 1-2 uur rijzen buiten de koelkast tot ze op kamertemperatuur zijn.
Bakken en beleggen
- Verwarm de oven voor op de heetste stand (240 graden) boven- en onderwarmte, het liefste met een pizzasteen.
- Druk de bollen deeg met je vingers voorzichtig uit tot je de vorm van de pinsa hebt en gebruik een klein beetje extra rijstbloem zodat het niet aan je hand plakt.
- Vet de bovenkant in met een beetje olijfolie en druk met je vingers het deeg verder uit op een velletje bakpapier. Je kunt hierna de Pinsa eventueel beleggen of je bakt hem zonder beleg.
- Bak ze nu in ca. 7-8 goudbruin en knapperig (ca. 7-8 minuten zonder beleg, ca. 9-10 met beleg).
Ik heb de pinsa voor het bakken belegd met mozzarella, pesto en cherrytomaten. Voor de versie na het bakken heb ik er Italiaanse ham, rucola en cherrytomaten op gedaan. Geniet ervan!