wardenclyffe tower

[ Diary of a father/human/lifespark/baker ]


My birthday present

My wife and daughter gave me 12 bottles of wine for my 54th birthday. They are all wrapped up and each month I can open one. So each month I feel like it's my birthday all over again and I get to open a new surprise. Below I'll show you what i've opened up so far, including a description that my daughter put together. It's in Dutch but i guess DuckDuckGo is your friend ;-)

September

  • Wine: Neleman
  • Description: Deze wijn komt uit Valencia, Spanje, maar wordt gemaakt door de Nederlander Derrick Neleman. De druivensoort granacha, in Frankrijk beter bekend als grenache, heeft een zoete smaak. Deze wordt zacht en soepel gehouden, doordat Neleman de wijn laat rijpen in metalen vaten in plaats van in houten vaten. Deze wijn gaat dus goed met zoete gerechten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld zoete aardappelfrieten.
  • Mijn oordeel: Deze wijn lag me niet zo. Het is een echt zoete wijn die wat mij betreft meer voor bij desserts geschikt is.

Oktober

  • Wine: Reserve Merlot Cabernet Chevancy
  • Description: Komt uit de regio Languedoc-Roussillon in Frankrijk. De wijn heeft tonen van vanille, kersen, frambozen en blauwe bessen, waardoor het goed te combineren is met een dessert of een gerecht met zoete elementen. Een kaasplankje zou hiervoor ideaal zijn. Opmerkelijk gaat de Merlot ook goed met pittiger eten, waardoor het goed te combineren valt met pittig Aziatisch eten, zoals veel Chinees eten.
  • Mijn oordeel: Een lekkere soepele wijn. Een volle merlot maar niet al te diep van smaak. Ik zou 'm zelf niet als dessertwijn gebruiken, maar bij een kaasplankje past het vast beter.

November

  • Wine: Nero d'Avola Perciso
  • Description: De druiven worden in Sicilie lang gedroogd, waardoor de wijn een stevige, maar toch fruitige, smaak krijgt. Deze wijn is daarom goed geschikt om bij stevigere gerechten te serveren met kruiden die de fruitigheid van de wijn aankunnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Rendang.
  • Mijn oordeel: Een goede wijn met karakter. Niet om eventjes te slobberen. De analyse lijkt me spot on. Er valt veel te ontdekken in de smaken van de wijn. Zeker niet te stevig of te scherp maar absoluut aanwezig en vol.

December

  • Wine: Due Uve Bertani Valpolicella Ripasso
  • Desciption: Door de combinatie van Merlot en Due Uve druiven ontstaat er een zachte, fruitige smaak van kersen en pruimen. Deze wijn is het best te combineren met een licht gerecht, zoals salades of wit vlees. Deze wijn kan hierdoor ideaal zijn om te combineren met Japanse of Koreaanse gerechten, waar de smaken in de gerechten vaak niet al te overheersend zijn.
  • Mijn oordeel: De wijn was oke. Zacht, licht, van korte duur qua smaak. Hij past inderdaad bij een lichte salade. Wat mij betreft meer een zomerwijn.

Januari

Wine: Pagus Bisano Valpolicella Ripasso Superiore

  • Description: De valpolicella Ripasso bestaat uit een combinatie van de corvina veronese en rondinella druiven. Deze wijn wordt de Superiore genoemd door de 6 maanden extra rijpingstijd, die de wijn een sterke smaak geven. Hierdoor is die het best geschikt om bij rood vlees te serveren, vaak de wat stevigere gerechten.
  • Mijn oordeel: Deze wijn ging maar een dag mee en was erg lekker. Een volwassen wijn vol van smaak. Elegant en gelaagd maar niet te zwaar. Wel italiaans en als zodanig zie ik 'm ook meer tot zijn recht komen in de zomer.

Februari

Wine: Monte Guelfo

  • Description: Deze wijn wordt gemaakt van de druivensoort sangiovese, ook wel bekend als 'Prugnolo gentile'. De wijn heeft een aards karakter en is hierdoor het beste te combineren met een pasta gerecht met varkensvlees, zoals een pasta pancetta.
  • Mijn oordeel: Ik moet zeggen dat de wijn niet slecht was, maar tegelijkertijd ook weinig indruk heeft achtergelaten. Het dronk heel snel weg, maar ik had er geen beeld van of het nou een koppige, volle, zware of soepele wijn was. Misschien nog een keertje drinken om opnieuw te kijken hoe deze smaakt.

Maart

Wine: Genesi

  • Description: Deze wijn wordt gemaakt in het zuiden van Italie, waar de druiven in de vulkanische bodem rondom Monte Vulture worden geteeld. De druiven, aglianico, hebben een stevig en donker karakter. Deze wijn is het beste te combineren met schotels zoals een boeuf Bourginion.
  • Mijn oordeel: Niet mijn ding. Het is een beetje te zware wijn voor mij. Ik kan de smaak niet goed waarderen. Ik snap ergens de referentie naar een boeuf Bourginion, maar zou dan misschien er een klein glaasje van willen sippen. Zeker niet iets om een goed glas 's avonds van te drinken.

April

Wine: Valpolicella Cantina di Verona

  • Description: Deze wijn komt uit het noordoosten van Italie. Deze wijn bestaat uit de corvina en de rondinella druiven en het heeft een zuurdere smaak. Hierdoor is het perfect te combineren met zuurdere gerechten, zoals gerechten met tomaten erin of gerechten met ingelegde groenten.
  • Mijn oordeel: Well interesting! Zuurder inderdaad. Het ruikt fruitig en smaakt zurig, maar wel erg lekker. Zoals een zurige winegum zuur kan zijn, zeg maar. Zeker de moeite waard! Een andere beleving dan een cabernet sauvignion, merlot of malbec, die vooral..soepel zijn, zacht en vol. Deze wijn is meer…alive en tintelend, het zure is hun wapen zeg maar.

Mei

Wine: Diego de Almagro

  • Description: In het midden van Spanje op de DO Valdepenas wordt de temperanillo druif gekweekt. De wijn heeft maar twee maanden gerijpt, waardoor het een hele soepele en zachte wijn is vol fruitige smaken. Deze wijn is het beste te combineren met Spaanse tapas.
  • Mijn oordeel: Zacht, soepel, fruitig, beetje een kleine bite.

Next month a new surprise. Will update this post then.